Geaccrediteerde nascholing
Menu

Aanpassingsvermogen: het meten van generiek aanpassingsvermogen in de GGZ met General Sense of Ability to Adapt Scale (GSAAS)

  • 00Inleiding
  • 01Aanpassingsvermogen
  • 02Psychometrische eigenschappen
  • 03Meten van psychische klachten, mentaal welbevinden en beleefd gevoel van generiek aanpassingsvermogen
  • 04Meten is weten: gebruik de GSAAS voor, tijdens en na de behandeling
  • 05Conclusie
  • 06Reacties (0)

Samenvatting

In het model van duurzame mentale gezondheid neemt het beleefd aanpassingsvermogen als belangrijk menselijk kernaspect een centrale plaats in. De Generic Sense of Ability to Adapt Scale (GSAAS) is een betrouwbaar en valide instrument om het beleefde gevoel van generiek aanpassingsvermogen van mensen te beoordelen. Psychopathologie en welbevinden zijn belangrijke uitkomstmaten van een behandeling van psychische klachten. Het aanpassingsvermogen betreft het waargenomen vermogen door patiënten om zich aan te passen aan, en actief om te gaan met de psychosociale gevolgen van uitdagende gebeurtenissen. De mentale gezondheid van patiënten verbetert door een toename van het aanpassingsvermogen aan levensstressoren. Dit gebeurt enerzijds door barrières te slechten (als gevolg van een behandeling van psychopathologie) en anderzijds hulpbronnen aan te boren (gestimuleerd door positieve psychologische interventies). In dit artikel wordt bij een casus zowel het kwantitatieve als het kwalitatieve effect beschreven van een positieve interventie op het beleefde adaptatievermogen.

Bent u lid? Log in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Franken, K.
Westerhof, G.J.,
Bohlmeijer, E.T.
Thema Nascholing diagnostiek
Accreditatie 1 accreditatiepunt
Publicatie 1 mei 2024
Editie PsyXpert - Jaargang 10 - editie 2 - 2024-2

Leerdoelen

Na het bestuderen van dit artikel:

  • heeft u kennis genomen van het model van duurzame mentale gezondheid, van het belang van meten van adaptatievermogen (via de General Sense of Ability to Adapt Scale; GSAAS) naast psychische klachten en welbevinden (zie artikel over de MHC-SF in deze editie van PsyXpert);
  • bent u in staat de GSAAS op een juiste manier, op een juist moment met een duidelijke doelstelling af te nemen bij patiënten in de GGZ met als doel zicht te krijgen op het kunnen omgaan met uitdagingen in het leven;
  • heeft u een visie ontwikkeld over het belang van het meenemen van het beleefde gevoel van generiek aanpassingsvermogen bij patiënten in de GGZ naast dat van welbevinden bovenop dat van klachten.